Hangi Programlarla Logo Tasarımı Yapılabilir?

Logo tasarım programları nelerdir? Hangi programlar ile kolay ve basit logo tasarımı hazırlanabilir inceliyoruz. Gelişmekte olan teknolojinin getirmiş olduğu kolaylıklar sayesinde kağıt ve kalem ile yapılan bir çok şey yerini bilgisayarlara ve tabletler bırakmakta. Bu durum logo tasarımını da baştan sona pozitif anlamda etkilemiş bulunuyor. Profesyonel grafik tasarımcıların bir çoğu artık tasarım çözümlerini dijital ortamlarda sonlandırıyor. Grafik tasarımcıların mesleklerini icra etmekte oldukları bir çok program bulunmakta. Bu programlar sayesinde bir çok alana ve kullanıma yönelik tasarımlar hazırlamak mümkün.

Bir marka yada oluşum için gerekli olan tüm tasarım çözümlerini bu tarz grafik tasarım programları kullanılarak hazırlanılıyor. Logo tasarım için hangi programları kullanarak neler yapılabiliyor? Zorlukları ve kullanım kolaylıkları nelerdir bu yazımızda detaylı olmasa da yüzeysel olarak ele alıp programları değerlendireceğiz.

Logo Tasarım Programları
Logo Tasarım Programları

Adobe Illustrator

Adobe firmasının uzun yıllardır geliştirmekte olduğu grafik tasarım programıdır. Programın geçmişi ve mazisi uzun yıllara dayanmaktadır ve bir çok grafik tasarımcı tarafından popüler olarak kullanılmaktadır. Programın ilk versiyonu 1987 yılında piyasaya sürülmüştür ve 2014 yılına kadar paket program olarak harici ve Adobe grafik tasarım kiti olarak satılmaktaydı. Günümüzde aylık ücretlendirme politikası ile satışı kullanımı ve satışı gerçekleştirilmektedir. Bu tasarım programı vektör tabanlı çizim yapma imkanı sağlar, desteklediği çalışma formatları ise . AI .PDF .SVG .EPS . DWG türleridir.

Adobe Illustrator tasarım programı firmanın diğer tasarım ve video programları ile entegreli olarak bütünlük sağlayarak çalışmaktadır. Adobe firması Macromedia firmasını satın almadan önce Freehand grafik tasarım programı Illustrator’un en azılı rakibiydi. Macromedia Adobe firmasına satıldıktan sonra Freehand programının fişini çekerek programı geliştirmeyi bıraktılar. Buda demek oluyor ki en eski grafik tasarım programları arasında yer alan bir tasarım programı artık yok. Freehand kullanıcısı bir çok tasarımcı Illustrator’e yönelmek zorunda kalmıştır.

Adobe Illustrator
Adobe Illustrator programının 1987 yılından bu yana güncellenen tasarım toolu

Program hem Windows hemde Mac ortamında çalışıyor olması tercih edilme nedenini de pozitif anlamda artırıyor. Ben her iki platformu da profesyonel olarak kullanıyorum yalnız dikkatimi çeken bir durum oldu, illustrator Windows ortamında Mac’de ki kadar stabil çalışmıyor. Nedendir bilmiyorum ama daha hantal ve çalışma esnasında çok fazla çökmeler oluyor. Seçim yaparken kullandığınız işletim sistemini de göz önünde tutmakta fayda var yada başınıza gelecekleri şimdiden kabullenmelisiniz.

Programın fiyatları bölgesel olarak farklılık gösteriyor Amerika’daki satış fiyatı ile Türkiye’deki satış fiyatı farklı olabiliyor. Ayrıca eğitimi ve öğrencileri desteklemek  adına öğrencilerin alabileceği makul düzeylerde indirimli fiyat seçenekleri de bulunmakta. İlgili sayfadan http://www.adobe.com/tr/products/illustrator.html ücretlendirme ve detaylı bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca bu programı Photoshop’la çok fazla kıyaslıyorlar lakin kulvarlarının farklı olduklarını göz önünde bulundurmuyorlar. Logo Tasarım Programları arasında en çok tercih ettiğim program olup yeni başlayan grafik tasarımcı arkadaşlara şiddetle önerdiğim bir programdır.

Corel Draw

Bana göre şu anda Adobe firmasının vektörel tabanlı programlarda piyasada kalan tek rakibi Corel Draw’dır. Bu grafik tasarım programı hem dizgi hemde logo tasarımı yapmanıza olanak sağlıyor. Oldum olası nedense bir türlü ısınamadığım ve sevemediğim bir program, nedenini bilmiyorum. Programın tarihine bakacak olursak diğer programlarla aynı jenerasyonda piyasaya sürülüyor. İlk versiyonu Corel Draw 1 1989 yılında satışa sunuluyor. O günden bu güne toplamda 19 farklı versiyonla güncelleme alıyor. Paket olarak satın alabileceğiniz bu programın lisans bedeli yaklaşık olarak 699 Euro civarında, farklı distribütör firmalar aracılığı ile bu fiyat değişiklilik gösterebiliyor.

Bu program Illustrator’e nazaran Windows ortamında daha hızlı ve stabil çalışıyor. Gözüme çarpan bir nokta ise bu programı matbaalarda ve dijital baskı merkezlerinde yoğun olarak kullanıyorlar. Programa haksızlık etmemek gerekiyor sadece ben sevmedim ve ısınamadım. Başarılı bir tasarımcı için gerekli olan tek şey boş bir beyaz sayfadır kullandığı bilgisayar, program, işletim sistemi işin teferruat kısmı oluyor. Ayrıca Corel Draw Windows için hazırlanmış ilk grafik tasarım programı unvanını taşıyor. Desteklediği dosya formatları ise başta CDR. PDF. AI. EPS. dosya formatlarıdır. Programla alakalı detaylı bilgi almak için http://www.coreldraw.com/en/product/graphic-design-software/?cdgshp=us-cdgs ilgili satış sayfasını ve sitesini inceleyebilirsiniz.

Corel Draw
Corel Draw

Aynı zamanda firmanın piyasaya çıkarttığı farklı alanlarda kullanılmak üzere birden fazla grafik tasarım programı bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Paintshop adlı programdır. Bu tasarım programı hem vektörel hemde pixel tabanlı tasarım hazırlamanıza olanak sağlıyor. Bu programı henüz inceleme fırsatım olmadı. Ama bakıp incelemekte fayda var diye düşünüyorum. Yapacağınız eskiz çalışmalar ve İllüstrasyonlar için tercih edilebilir diye düşünüyorum. Bu arada grafik tasarım camiasında dolanmakta olan bir sözü de eklemeden edemeyeceğim.

Adobe Photoshop

Aslında Photoshop tam anlamıyla vektörel tabanlı bir program değil, kendi  içerisinde shape tool kullanılarak pixel tabanlı bir programda vektörel çalışmalar yapabiliyorsunuz. Üzgünüm ki dışarıya vektörel çıktı alabileceğiniz bir format desteklemiyor. Ben logo tasarım eskizlerini genellikle photoshop üzerinde hazırlıyorum bu yönde faydası oluyor. Yapmış olduğum eskiz çizimleri pen tool’u daha rahat kullandığım için burada çizip Illustrator’e aktarıyorum çok fazla uğraştırmıyor ama Illustrator bu durumda her zaman gerekli oluyor.

Günümüzde bir çok grafik tasarımcı olarak baş tacı olarak gösterilebilecek bir programdır. Hem iki boyutlu hemde üç boyutlu çalışma yapmanıza olanak sağlar. Photoshop aynı zamanda ileri derecede resim düzenleme özelliklerini içerisinde barındırıyor. 2014 yılından beri Creative Cloud ile birlikte sunulan program güncelleştirmelerini online anlık olarak alıyor. Bu program aracılığı ile pixel tabanlı logo tasarımları hazırlayabilirsiniz. Shape tool ile görüntü bozulması olmadan programın kendi içerisinde vektörel olarak boyutlandırma yapmanıza imkan sağlayan araçlarda bulunmakta.

Adobe Photoshop
Adobe Photoshop

Illustator’de olduğu gibi Photoshop’da aylık ücretlendirme yöntemi ile fiyatlandırılıyor. Aynı şekilde öğrencilerinde faydalanabileceği eğitim indirimi seçenekleri de mevcut. http://www.adobe.com/tr/products/photoshop.html ilgili sayfadan programın ücretlendirilmesi ve diğer detayları ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Photoshop aynı zamanda pluginlerle özelleştirilebiliyor satın alacağınız veya ücretsiz olarak dağıtılan pluginler sayesinde çalışmalarınıza farklı dokunuşlarda katabilirsiniz.