Apple logosunun tarihi geçmişi ve gümüze kadar olan değişiklikler

Apple logosunun tarihi ve günümüze kadar olan değişikliklerine göz atıyoruz. Apple logosu, bize Apple ile ilişkilendirdiğimiz tüm ürün ve hizmetlerin karşılığının mükemmel oluşunu üzerinde barındırıyor ve yansıtıyor. Temiz, minimalist sıradan bir meyveden bir ısırık alınmış gibi gözükmesine rağmen, olabildiğince modern ve kaliteli gözüküyor. Fakat bu durum her zaman böyle değildi, şu anda markanın kullanmakta olduğu logonun günümüze kadar olan görsel evrim ve değişiklik sürecine detaylı olarak ele aldık.

Apple Logosunun Tarihi Geçmişi
Apple Logosunun Tarihi Geçmişi

Apple ilk logo tasarımı / 1976

Apple İlk Logo Tasarımı / 1976
Apple İlk Logo Tasarımı / 1976

Apple markası 1976 yılının Nisan ayında kuruldu ve kurulumla beraber ilk logo tasarım çalışması da yayınlandı. İlk logo çalışması logodan ziyade daha çok bir resmi veya illüstrasyon çalışmasını yansıtır gibiydi.Bir ağacın altına uzanmış Steave Jobs’mu? Tabii ki değil. İlk logo tasarımında verilmek istenen görsel mesajın ana konusu yerçekimi ve fikir. Tasarımda Issac Newton’un evrensel çekim yasasını bulmasına neden olan o elma ve kafasına düşmesi ele alınmış.

Apple markasının ilk logo dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden biri değil de sanki eski bir bar, kitapçının logo tasarımına benziyor. O halde Apple’ın marka ismi Newton’dan geliyor diyebiliriz, fakat bu durum öyle değil. Steave Jobs, 1981 yılında bir basın toplantısında elmaları sevdiğini söyledi, Newton’la olan bağlantı ise daha sonradan düşünülmüş veya tasarımcı tarafından eklenmiş bir fikir olabilir. İlk logo tasarım çalışması Apple bünyesinde çalışan Ronald Wayne tarafından tasarlandı. Bu logonun kullanım ömrü fazla uzun olmadı.

Apple logosunun alıştığımız görsel formu / 1977

Apple İkinci Logo Tasarımı / 1977
Apple İkinci Logo Tasarımı / 1977

İlk logo tasarımından sadece bir yıl sonra logo tasarımında değişikliğe gidildi. Apple kurucularından Steave Jobs ve Steave Wozniak, markanın daha kaliteli, modern, sade ve profesyonel gözüken bir logo tasarımına ihtiyacı olduğuna karar verdiler. İlk logo tasarımında var olan aşırı detay ve karmaşıklık, uygulama sürecinde esneklik sağlamıyordu. En azından herhangi bir Apple ürünü kullanıyorsanız, ilk logonun mevcut cihazınız üzerinde durduğunu hayal edin. Logonun yenilenmesi için Jobs grafik tasarımcı Rob Janoff’u projenin başına getirerek iki hafta içerisinde ikinci logo tasarım çalışmasını hazırladılar.

Bu sayede Apple’ın ilk kişisel bilgisayarı Apple 2’nin Nisan 1977’de tanıtımın yapılması ve piyasaya sürülmesi için her şey tamamdı. Janoff’un tasarladığı logo çalışmasının dikkat çeken kısmı, sadeliği ve renk geçişleriydi. İçerisinden bir ısırık alınmış 2 boyuta sahip bir elma sembolü. Bu durum o yıllar için fazla minimalist gözükebilecek bir durumdu. Logoya eşlik eden gök kuşağı renkleri ile bu durumun üstesinden geldiler. Apple’ı o günün teknoloji markaları arasında gerçekten öne çıkarabiliyordu.

Apple logosu tipografiye burada veda etti / 1984

Apple Üçüncü Logo Tasarımı - Tipografisiz Kullanım / 1984
Apple Üçüncü Logo Tasarımı – Tipografisiz Kullanım / 1984

Aradan geçen yedi yıllık bir süreç içerisinde logo tasarım çalışmasına yeniden görsel düzenlemeler getirildi. Bunların ilki ve en dikkat çekeni logoya eşlik eden tipografi çalışmasını logodan ayırmaları oldu. Aynı zamanda logo üzerinde hissedilmeyecek çizim değişikliği fark edilebilecek renk değişiklikleri yapıldı. Tipografi çalışmasının değiştirilmesi de aynı tarihte yapıldı. Bu düzenlemelerin yapıldığı tarihte Apple kurucusu Steave Jobs şirkette çalışmıyordu ve onsuz yapılan bir değişiklikti.

Detaylardan kaçının / 1998

Apple Dördüncü Logo Tasarımı Değişikliği - Temiz ve Minimalist / 1998
Apple Dördüncü Logo Tasarımı Değişikliği – Temiz ve Minimalist / 1998

1977 yılında Steave Job’s olmadan zor zamanlar geçiren Apple, onun şirkete dönüşü ile radikal değişikliklere gitti. Bu değişiklikler içerisinde logoya da yapılan görsel müdahaleler oldu. Steave Jobs Apple markasını insanların hafızalarında lüks kavramı ile bütünleştirmek istiyordu. Yüksek kontrastlı gökkuşağı renkleri yerini düz siyaha bıraktı. Logonun görsel şeklinde de ince dokunuşlarla düzenlemeler yapıldı. Bu çalışmanın birkaç versiyonu oldu. Bunlar yeni iMac’ın Bondi mavisinin rengi ve 2001 yılında Apple MacOS X Cheetah’ta yer alan parlaklık efektleriydi. Aynı zamanda kabartmalı ve görsel derinlik hissiyatı oluşturan saydam aqua versiyonları yapıldı.

Gümüzde Kullanılan Apple Logosu

Apple Beşinci Logo Tasarımı Değişikliği - Temiz ve Minimalist / Günümüz
Apple Beşinci Logo Tasarımı Değişikliği – Temiz ve Minimalist / Günümüz

Günümüzde kullanılan ve bildiğimiz Apple logosu bir önceki logo çalışması ile çok benzer. İlk fark edilen değişiklik renk, seçilen gri rengi logonun siyah veya beyaz zeminde kullanıldığında yardımcı kontrast düzenlemelere ihtiyaç duymamasını sağlıyor. Şu anda Apple web sitesinde, uygulamalarda, mağazalarda, ürün kutularında, faviconda bu logoyu görüyoruz. Bu logo birkaç sebepten dolayı başarılı sayılmaktadır. Basit ama sade değil, tanınabilir ve akılda kalıcıdır. On saniye kadar baktıktan sonra çizmek isteseniz çok yakın çizimler yapabilirsiniz. Her alanda uygulanabilir ve tok bir forma sahip olması. Logo tasarımın zarif ve minimalist olması yüksek kaliteli tasarıma odaklanmasını da mükemmel olarak sembolize eder.