Vektör Grafik Nedir? Vektör Çizimin Kullanılma Amacı

Vektör Grafik Nedir?
Vektör Grafik Nedir?

Vektör Grafik Nedir? sorusunun cevabı; Bir dizi matematiksel formül ve ifade kullanarak bilgisayar ortamında oluşturulan iki boyutlu veya üç boyutlu grafik çizgileri veya şekillerdir. Oluşturulan bu şekiller noktalar, çizgiler, çokgenler veya geometrik şekillerden oluşabilir. Vektör grafikler kartezyen koordinat sisteminde x, y veya x, y, z düzlemlerinde sonsuz döngü içerisinde olabilir. Tasarım sanatçıları grafik tasarım programları yardımıyla bu görüntü formatını kullanarak etkileyici sanatsal tasarımlar yapabilirler.

Elde ettikleri tasarım çalışmalarında gözle görülür ve dikkat çekici iki şey vardır. Bunlardan ilki oluşturdukları çalışma vektör olduğundan herhangi görüntü kaybına uğramaz, çözünürlük sorunu olmaz ve her zaman net görüntüler elde etmiş olurlar. Vektör dosyalar çözünürlükten bağımsız olarak çalışır, bu nedenle görüntüde veri kaybı olması söz konusu değildir. İkinci sağlayacağı fayda ise oluşturulan görseller matematik formülü üzerine dayalı olduğundan dolayı dosya boyutları daima düşük olmaktadır.

Vektör tabanlı grafiklerin hayatımızda 1950’li yıllara kadar uzanan bir yolculuğu vardır. Bilgisayar tabanlı kullanılan bu dosya türleri dönemine göre raster dosyalara göre daha az bilgisayar performansı istemekteydiler.

Hangi Grafik Tasarım Programlarıyla Vektör Çalışmalar Yapılabilir?

Hangi Programlar ile Vektör Çalışma Yapilabilir?
Hangi Programlar ile Vektör Çalışma Yapilabilir?

Grafik tasarımcıları hazırladıkları logo, afiş, broşür, kurumsal kimlik, ikon tasarımı vb gibi çalışmaların birçoğunu vektör çizim yapılabilen grafik tasarım programları aracılığı ile yapmaktadırlar. Listelemiş olduğumuz tasarım programlarının deneme sürümleri bulunmakta ve aylık ödeme planı ile kiralma şansınızda var. Eğer kendinizi geliştiren bir grafik tasarım bölümü öğrencisiyseniz, öğrencilere yönelik özel indirimleride bulunuyor. Oluşturmak istediğiniz vektör grafik tasarımları aşağıda listelediğimiz mac ve windows olarak ayrı ayrı belirtmiş olduğumuz programları inceleyebilirsiniz, detaylı bilgi için tasarım programlarının web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Mac ve Windows platformlar için;
Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Corel Draw, Jfig, Quark Express, Freehand, Inkspace

Sadece Mac platformlar için;
Drawlt, Xara Xtreme, Zeus Draw, NodeBox

Hangi Dosya Türleri Vektör Tabanlıdır?

Hangi Dosya Türleri Vektör Tabanlı?
Hangi Dosya Türleri Vektör Tabanlı?

Tasarımcıların hazırladıkları dosyaların final halini çıktı alacakları dosya formatları aşağıda belirtmiş olduğumuz en yaygın kullanılan türleridir. Genel olarak bu dosya türlerini tasarım programları ortak olarak kullanabiliyor.

.AI Adobe Illustrator dosya formatı
.EPS En yaygın kullanılan vektör dosya formatıdır.
.PDF Yaygın kullanılan vektör dosya formatıdır.
.SVG W3C standardı olan ve günümüzde birçok web tarayıcısının desteklediği vektör dosya formatıdır.
.CDR Corel Draw programının desteklediği dosya formatıdır.

Vektör Grafiklerin Sağladığı Faydalar

Vektör Grafiklerin Sağladığı Faydalar?
Vektör Grafiklerin Sağladığı Faydalar?

Vektör grafikler matematiksel veriler tarafından tanımlanır, keskin, net, belirgin çizimler elde edersiniz. Hazırladığınız vektör bazlı tasarımlarda çözünürlük kaynaklı görüntü kötüleşmesi – kaybı olmaz. Raster görüntüler ise piksel tabanlı çalışmakta olan görüntü formatlarıdır. Her piksel için bir renk değeri verisi taşır. Çözünürlük ne kadar büyürse piksel sayısı artacağından dolayı raster dosyalarında dosya boyutu artacaktır. Raster dosyalarda büyütme ve küçültme işlemi yapmanız sonrasında var olan dosyada netlik sorunları olabilir.

Vektör grafik dosyalarında tüm çizimin karşılığını matematiksel veri olarak sakladığı için büyütüp küçültme işlemlerinizde bu sorunla karşılaşmazsınız.  Vektör çizimler birçok alanda uygulanabilir ve tanımlanabilir haldedir. Örnek olarak bir “A” harfinin vektör halini CNC makinesinde veya lazer makinesinde kestirip işlem yapabilirsiniz. Raster dosya türlerinde bu işlem mümkün değildir, yapılsa bile elde edeceğiniz sonuçlar sağlıklı olmaz.

Vektör Grafiklerle Neler Yapılır? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Vektör Grafiklerle Neler Yapılır?
Vektör Grafiklerle Neler Yapılır?

Günümüzde web arayüz tasarım dünyasına yön veren grafik tasarım programları Figma, Adobe XD, Sketch, Invision vektör tabanlı çalışmaktadır. İncelediğiniz birçok web sitesi, kullanmakta olduğunuz mobil uygulama ekranları bu tasarım programları aracılığı ile hazırlanmaktadır. Şirketlerin, markaların veya projelerin kullandıkları logo tasarımları bir diğer örnek olarak gösterilebilir. Günümüzün logo tasarım sanatçılarının tamamı profesyonel logo tasarım çalışmaları hazırlamak için Adobe Illustrator, Corel Draw gibi programları kullanmaktadırlar.

Sadece bununla kalmayıp projelerin ihtiyacı olan kurumsal kimlik tasarım çalışmalarını da bu grafik tasarım programları aracılığı ile hazırlıyorlar.Reklam afiş ve poster tasarım çalışmaları da yine kolaylıkla bu tasarım programları aracılığı ile kolaylıkla hazırlanabiliyor. Baskı endüstrisi bu programları yoğun olarak kullanıyor. Günümüzde 3Boyutlu modelleme programlarının tamamı vektor ve X,Y, Z koordinat sistemi ile çalışmaktadır.