Markaların Yenilenen Logo Tasarım Çalışmaları
Yenilenmiş logo tasarımları için geride bırakmış olduğumuz yıllar içerisinde uzunca yaptığımız incelemeler ve gözlemlerden yola çıkarak hazırladık. Her yıl sürekliliği gelecek bir inceleme ve yazısı dizisinin ilk sayısını hazırlamış bulunmaktayız. Logo tasarım trendleri açısından nasıl geçen bir yıl oldu?
Değerlendirmelerimize gelin birlikte göz atalım. İlk olarak “Keep it simple” sözü kulağımızda çokça çınlıyor ve karmaşıklığa karşı isyan ediyor. Yine sadelik bir kez daha kraldır diyebiliyoruz. Sadelikten yana olan kasıt hiçbir zaman basitliği nitelememiştir. Tipografi ve kaligrafi logotype tasarımlarındaki gözle görülür değişimler fark edilemeyecek gibi değil. Serif tipi yazı stilleri ile hazırlanan logotypelar akın akın daha düz hatlara sahip olan Sans Serif yazı tiplerine yerini bırakıyor.
Muhtemelen bu durum 2017 yılı içinde aynı şekilde olacak. Bu görsel değişikliklere ev sahipliği yapan markalara göz atalım veya hatırlayalım. Yenilenen Logo Tasarımları araştırmasına göz atalım. İyi kurgulanmış bir logo, insanlar tarafından aradıklarını bulmalarını kolaylaştırır ve bu durum markanın tanınma seviyesine ve markalaşma sürecine olumlu olarak etki etmektedir. Bu tanınma seviyesi tüketiciler tarafından ürün veya markayla arasında olan bağı kuvvetlendirmeye ve tüketici ile duygusal bağ kurma arasında pozitif geri dönüşler sağlar. Şimdi yenilenmiş logo tasarımları adlı yazımızın içeriğine göz atın.
1 – Juventus Eski ve Yeni Logo Tasarımı
Yenilenen Logo Tasarımları Arasında Juventus Spor Kulübü Yeni Logosu da Var!
Yenilenmiş logo tasarımları arasında çok ünlü bir futbol takımı da bulunuyor ve tasarım eleştirilerine bir takımın binlerce taraftarı ve holiganlarıda dahil oluyor. İnternet ortamında bu değişiklikle alakalı çok fazla makale bulabilirsiniz. Bende incelediğim bu makaleler ve sosyal medyada yer alan geri dönüşlerle alakalı izlenimlerimi paylaşacağım. Genel olarak bu büyük kitle yeni logodan nefret ediyor ve geleneksel bir mührün ortadan kaldırıldığı için oldukça kızgınlar.
Juventus takımı 1905 yılından bu yana kadar 9 farklı logo tasarımı kullandı ortalama her 10 yılda bir güncellendi ama yapmış oldukları bu radikal değişiklikle çok fazla tepki topladılar. Çünkü yüz yıllardır alışkanlık haline gelmiş bir görsel kabullenmeden bahsediyoruz. Logo artık daha yalın daha flat ve sade bir görünüm kazandı. Merak ettiğimiz bir diğer nokta ise bu değişikliği diğer takımlarında takip edip etmemesi.
2 – Google Eski ve Yeni Logosu
Google yeni logo ve hikayesi, Verizon, Lenovo logolarında kullandıkları çok basit bir görünüme sahip olan sans serif yazı tiplerini (eğik, eğimli, italik) radikal kararlar alarak serif yazı stilleri ile güncellediler. İlginç olabilecek diğer bir durum ise çok farklı mesajlar ileten çok farklı kitlelere hitap eden iki şirket Hobby Lobby ve Viceland benzer türde çözümler ürettiler.
3 – Instagram’ın Yeni ve Eski Logosu
Yenilenmiş logo tasarımları arasında bir diğer logo Instagram’dır bize çıtı pıtı renklerle merhaba dedi, eski logosunda kullanmakta olduğu fotoğraf makinesi yenisinde eskisi kadar göze batmıyor. Ayrıca daha kadınsı renkler ön planda tutulmuş. Yeni logonun renkli ve flat olarak iki farklı versiyonu bulunmakta. Yapmış oldukları bu değişikliklerden sonra sıkıntılı bir sürece girdiler. Instagram kullanıcı kitlesi ve birçok tasarımcı tarafından alay konusu haline düştüler. Logo tasarımı ile alakalı sert eleştirilere maruz kaldılar. Yenilenen Logo Tasarımları arasında Instagram’ın logosu da yer alıyor. Genel olarak bu yeni tasarıma çirkin aynı zamanda kötü. Eski logonun oldukça fazla hayranı vardı ve insanlar bu kadar köklü bir değişiklikle karşılaştıkları için mutlu olmadılar.
4 – Verizon Yeni Logo Tasarımı
Verizon’un yenilemiş olduğu tasarımda da köklü bir değişiklik söz konusu değildir, markaya ait tipografi hatalarının düzeltildiği ve italik yazı tipinden, Sans Serif yazı tipine geçiş yapılmıştır. Aynı zamanda eski logoda var olan ve karmaşıklığa neden olan görseller yeni logodan çıkartılmıştır. Kullanmakta oldukları kırmızı “Z” harfi üzerindeki renk geçişini iptal edip yeni logoda daha koyu ve belirgin bir kırmızı rengini tik ikonu olarak kullanmaktalar.
5 – Kodak Yeni Logo Tasarımı
Kodak markası da köklü firmalardan birisidir, markanın ilk logo tasarımı 1907 yılında ortaya çıkmıştır. O günden günümüze kadar 7 kere logo tasarımının genel hatlarıyla değişiklikler yapmışlardır. 2014 Yılından bu güne kadar kullanmakta oldukları sadece type bazlı logoyu 1971 – 1987 yılları arasındaki logo tasarımlarına geri çekmişlerdir. Tek fark ise Kodak yazısının dikey olarak yazılması ve sans serif yazı tipi kullanılması olmuştur. Bunu marka açısından akıllıca bir dokunuş olarak yorumluyoruz.
6 – Master Card Yeni Logo Tasarımı
Master Card’ın yeni logo tasarımına tam anlamı ile çığır açan seviyede bir görselliğe sahip diyemeyiz. Ama cazibesine de kapılmadan duramıyoruz. Burada flat, yalın ve sadeliğin getirmiş olduğu güzellikten bahsetmeden edemeyeceği. Eski logonun marka ismi logonun içerisinde yer almaktaydı ve dairelerin kesişen bölümü çizgisel olarak taranmıştı.
Yeni logo tasarımında çok daha başarılı bir yazı stili ile Master Card marka ismini logonun alt bölümüne taşıdılar. Logodaki kesişen bölümü düz hale getirip transparan bir görüntü vererek renk geçişi elde ettiler. Ortaya çıkartılan çalışmada markanın yıllardır insanlarda bıraktığı görsel etkiyi koruyarak bir adım daha ileriye taşıdı. Böyle olmalı ve bu kurallara uymalı yenilenen tasarımlar.
7 – Subway Yeni Logo Tasarımı
Yenilenen Logo Tasarımları arasında yer alan bir diğer marka ise Subway. Fastfood zinciri geçtiğimiz aylarda logosunu değiştirdi, ortaya çıkan tasarımın bize anlattıklarına göre çok zayıf bir şekilde müdahale edilmiş gibi gözüküyor. Subway markasını öne çıkartmak için kullanılan bu yöntemin başarılı olmadığı bir çok platformda konuşuluyor. Belkide bu durum markanın insanlarla oluşturduğu duygusal bağdan kaynaklanıyor. insanlar eski logoyu daha çok sevmese böyle tepkilerle karşı karşıya kalmazlar.
Ek olarak logo tasarım örnekleri adlı yazımızı da inceleyebilirsiniz, bu yazıda başarılı logo tasarım örneklerine yer verdik.