Pepsi logosu geçmişi ve tarihi, blog için sürekli yazdığımız global ve köklü markaların kullandıkları logo tasarım inceleme yazımızda Pepsi markasını ele aldık. Pepsi Cola markası dünya genelinde soğuk ve gazlı içecek sektöründe bilinen en popüler markalardan birisidir. Bununla birlikte markanın kullanmakta olduğu logoda doğru orantılı olarak biliniyor. Logo tasarımının popüler olmasında en büyük katkı ise kolanın popülerleşmesi ve tüketilmesinin etkisi büyük. Logo tasarımın markanın tanınmasına katkısının çok faydasının olduğunu söyleyebiliriz.
Ancak bugün görmekte olduğumuz Pepsi’nin globe logosu markanın kuruluşundan bugüne kadar bir çok değişikliğe maruz kaldı. Brad’s Drink markası Pepsi Cola‘nın markasının ilk ismi olup yaklaşık olarak 5 yıl kadar piyasada bu isimle bulundu. 1893 yılı şirketin resmi olarak kurulma tarihi olarak biliniyor, 100 yılı aşkındır bu alanda hizmet vermekte. Şirket 1898 yılından sonra isim değiştirme kararı aldı ve marka serüveni bu yıllardan sonra başlıyor.
1898 – 1905 Pepsi Cola Markasının İlk Logo Tasarımı
1898 Yılların başlarında Brad’s Drink markası radikal bir karar alıp marka isimlerini değiştiriyor ve Pepsi markasını kullanmaya başlıyorlar. Günümüzde de devam etmekte olan Coca Cola ile olan rekabeti ilk o yıllarda başlıyor. Oluşturulan yeni marka ismi ile yeterince dikkat çekebiliyor. Kullandıkları logo tasarımlarında Coca Cola’nın logosundan esinlendikleri oldukça aşikar. İlerleyen süreçlerde bu tasarımda da değişikliklere gidiyorlar ama ilk dönemde marka kimlik karmaşası yaşadıkları kaçınılmaz bir durum olarak görülüyor.
1905 – 1907 Pepsi Cola Logosuna Yapılan İlk Değişiklik
1905 – 1907 yıllarında Pepsi markasının kullandığı logo tasarımına ilk değişiklik yapılıyor. Renk konusunda ısrarcı olan marka kırmızı renge sadık kalarak yeni bir tipografi tasarımı ile düzenlemeye gidiyor. Bu değişikliğe düzenleme demek pek uygun olmaz aslında ortaya çıkan şey renk hariç yeniden yapılan bir tasarım olduğunu gösteriyor. İlk logo tasarımına nazaran daha kalın hatların kullanıldığı ve yazı aralıklarının daha da kısaltıldığı gözüküyor. Bu logo tasarımında da tipografi hataları gözden kaçacak gibi durmuyor ama yetkililer o dönemde sevmiş yada o dönemde insanların gözüne oldukça iyi gözüküyor diyebiliriz.
1907 – 1941 Logo Tasarımında Yapılan 2. Yenilik
Aradan geçen 2 yıl ardından yeniden logo tasarımı üzerinde değişikliğe gidiliyor. Hazırlanılan bu logo tasarımındaki tipografi hatları ve geçişlerin daha profesyonel ve estetik olduğu ortada. Yada logo üzerinde çalışan grafik tasarım ekibi aradan geçen süre içerisinde kendilerini geliştiriyorlar. Bu Pepsi logosu tam 34 yıl kullanılıyor, dile kolay ama çeyrek asır her hangi bir değişiklik yapılmıyor.
1941 – 1950 Yılları Arasında Kullanılan Logo
34 Yıldır kullandıkları logotype üzerinde değişiklik yapma kararını 1941 senesinde alıyor. Pepsinin logo tasarım tarihini realist olarak eleştirmek gerekirse, markanın başarılı logotype çalışmasına sahip olması yaklaşık olarak 50 yılı buluyor. Bir tasarımcı olarak bu çalışmayı gerçekten başarılı buluyorum ama marka adına üzülüyorum. Gerçekten o dönemde bu işlerin nasıl yürüdüğü hakkında bilgi sahibi değilim ama insanların görsel olarak iyiyi ve kötüyü ayırt edebilmelerinin zamanla alakalı olmadığını düşünüyorum.
1951 – 1960 Yılları ve Globe Logonun Doğuşunun Ayak Sesleri
Aradan geçen 9 yıllık bir süre sonrasında logo tasarımı üzerinde yeniden değişikliklere gidiliyor. Bu değişiklikler logotype üzerinde yapılmıyor mavi rengi kullanarak şişe kapağı üzerinde yer alan tasarım kullanılmaya başlıyor. Kırmızı, beyaz, mavi ve Pepsi Cola type çalışması bir arada kullanılıyor. Pepsi markası ile günümüzde özdeşleşen mavi renk ve globe logosunun temelleri bu yıllarda atılmış olunuyor.
1961 – 1969 Yılları ve Globe Logonun Doğuşunun Ayak Sesleri
Aradan geçen yine bir 10 yıl ve yine değişiklik işlemleri. Pepsi’nin logo tasarım tarihçesine bakınca marka resmen deneme tahtasına dönmüş dememek elde değil. Bu denli büyük markaların bu kadar çok logo tasarım değiştirmelerine anlam veremiyorum fiat markası da bunlardan biri. Ambalaj tasarımlarında yapılacak yenilikler ve değişikler hakkında fikrim bu şekilde değil ama logo konusunda global markaların daha tutarlı olmaları gerektiğini düşünüyorum.
1969 – 1991 Globe Logoya Geçiş
Muhtemelen günümüzde kullanılan logo tasarımı kadar tanınırlığı ve bilinirliği olduğunu düşündüğüm logo tasarımı. Bir önceki logo tasarımında çalışma tamamen kola şişesinin kapağı düşünülerek yapılmış. 1969 Yılında ise bu tasarıma geçerek marka kimliğinin görünen yüzü olarak 1991 yılına denk değiştirilmeden kaldı. Arada geçen süre içerisinde ufak tefek revizeler olmuş ama bunlar logonun genel hatlarına müdahale edilen türden değil.
1991 – 1998 Yılları Arasında Kullanılan Logo Tasarımı
Y kuşağına dahil olan biri olarak bu logoyu iyi hatırlıyorum. Pepsi markasının bu tarihe kadar kullandığı tasarımlar arasında en kullanılabilir forma ve görselliğe sahip çalışma diyebiliriz. 2003 yılına kadar genel olarak bu logoyu kullanıyorlar, sadece kuzey Amerika bölgesinde kullanım farklılıkları olan türleri bulunuyor.
1998 – 2003 100. Yıl Logosu ve Lansmanı
Pepsi markası bu logo tasarımıyla birlikte tam 100 yılını dolduruyor. Globe logo kullanımı ve marka ile bütünleştirilmesi aslında tam bu yıllarda meydana geliyor. Tabi bu son hali değil şirketin logo tasarımı ile bir alıp veremediği var bunun nedenini tam olarak kestiremesek de ilerleyen süreçlerde tekrar müdahale ediliyor. Belki farklı bir satış strateji olabilir nedenini bilmiyorum ama 100 yıldır devam eden bir tutarsızlık yazısını derlemiş olduk. İlerleyen süreçlerde aşağıya ekleyeceğim logolar olarak devam ediyor.
2003 – 2010 Yılları Arası Kullanılan Logo Çalışmaları
Şubat 2003 tarihinde yapılan değişiklikler ise şu şekilde listelemek mümkün. İlk olarak globe şekline daha fazla derinlik verilmiş ve daha daha modern bir yazı tipi ile birlikte kullanılıyor. Aynı zamanda yazı tipi üzerine uygulanan renk geçişleri ve gölgeler sayesinde Pepsi markası ismi 3 boyutlu bir görüntü kazandırılmış. 2 Farklı logoyu aynıda anda göstermemizin sebebi ise Hindistan bölgesinde ve Amerika’da farklı logo tasarımları ile pazarda yer almalarından kaynaklanıyor. Yani aynı anda 2 farklı çalışmayı 2 farklı bölgede kullanıyorlar. 2 Logo tasarımında globe şeklinde su damlacıkları ve daha hoş renk geçişleri mevcut, yazı ise bu şeklin altında yer alıyor.