Nike Logosunun Tarihi Geçmişi ve Günümüze Kadar Olan Değişiklikler
Dünyanın en iyi logosunu tasarlamak için bir yarışma düzenlemiş olsaydınız ve aralarında Nike’ın swoosh logosu mutlaka liste içerisinde yer alırdı. Fakat günümüzde alıştığımız Nike amblemi ilk oluşturulduğunda aynı grafik tasarım hatlarına sahip değildi. Nike markası bu isme sahip olmadan önce 1964 yılında Blue Ribbon Sports olarak bilinmekteydi ve markanın tasarım çizgisi de tamamen bu isme yönelikti.
Aynı yıl içerisinde şirket radikal bir karar alarak şirket isim değişikliğine gitti ve günümüzde de bildiğimiz Nike ismini aldı. Bu sembol için büyük reklam ajansları veya konkur çalışmaları yapılmadı. Nike logo tasarım çalışmasını Portland Eyalet Üniversitesi’nde grafik tasarım öğrencisi olan Carolyn Davidson hazırladı. Marka sahiplerine birden fazla alternatif logo tasarımın yer aldığı bir sunum hazırladı.
Günümüzde bildiğimiz Nike Swosh logosu şirket sahibi Phil Knight tarafından o anda seçilerek kullanılmasına karar kılındı. Nike logosu ilk defa markanın ürettiği koşu ayakkabı modelleri üzerinde Nike Cortez’de kullanıldı. Phil Knight bu logo tasarım çalışması için 35 dolar günümüzdeki karşılığı ortalama olarak 250 dolar civarında bir ödeme yaptı. Yalnız ödeme sadece bununla kalmadı ilerleyen yıllarda Phil Knight Carolyn Davidson’a elmasla işlenmiş altın Nike Swosh yüzüğü ve Nike hisse senedi bulunan bir hediye verdi.
İlerleyen dönemlerde Knight Davidson logo görsel formunun ona Yunan mitolojisindeki tanrıça Nike’ın kanadını anımsattığını belirtti. Logo tasarımında yer alan sadelik, uygulanabilirlik onun 20. Yüzyılda oluşturulmasına rağmen günümüzde de sorunsuz bir şekilde kullanmasını sağlamaya devam ediyor. İlk oluşturulduğu günden bu yana genel hatlarını korumuş olsa da zamanla tasarım üzerinde düzenlemelere gidildi.
Blue Ribbon Sports 1964 – 1971
Nike hayatına bir şirket olarak 1964 yılında başladı ama çatı ve ana şirket Blue Ribbon Sports markasıydı. Bu şirket Oregon’da bulunan ve spor giyim üzerine hizmet veren bir oluşumdu. Blue Ribbon Sports Oregon Üniversitsi’nde atletizm koçu olan Bill Bowerman ve onun öğrencisi olan Phil Knight tarafından ortaklaşa kuruldu. Kullandıkları logo tasarımı markanın baş harflerinden oluşan ve iç içe geçmiş “BRS” harflerinden meydana gelmekteydi. Geçmişe baktığımızda bu logo dönemine göre başarılı olarak kabul görebilir ama günümüzde bu hali kullanılmayacak kadar kötü duruyor.
Nike Logosunun İlk Hali 1971 – 1978
30 Mayıs 1971’de Yunan tanrıça ismi Nike’dan esinlenerek şirket ismini bununla değiştirdi. Carolyn Davidson aynı yıl marka için halk arasında da bilinen tik işaretinden meydana gelen Nike Swoosh logosunu tasarladı. Logonun ilk oluşturulan halinde ortada marka ismi konumlandırışmış ve arka planda stroke içerisinde yer alan Swoosh sembolü yer almaktaydı.
Daha Net, Daha Anlaşılır 1978 – 1985
Bu tarih aralığında logo tasarımında gözle görülür ve günümüzde de alıştığımız görsel versiyon düzenlemeleri yapıldı. Kullanılan marka isminin yer aldığı tipografi tasarımı FUTURA BOLD fontu ile değiştirildi. Swoos ise iç kısmı doldurularak çizgisel halinin kullanılmasından vazgeçildi. Aynı zamanda marka ismi daha okunaklı ve anlaşılır olabilişin diye eski haline oranla yukarıya taşınarak sembol alta konumlandırıldı.
Do It 1985 – 1995
Bu tarih aralığında logo tasarımında görsel anlamda yapılan değişiklik kırmızı renk dahil logoya dahil olmasıydı. Aynı tarih aralığında günümüzde de bildiğimiz “Do It” sloganı kullanılıp bütünlük sağlaması üzerine çalışmalar yapıldı.
1995 Yılından Günümüze Nike Logosu
Reklam ve popülerliği ile ön planda olan global markaların hepsi gibi Nike’da tipografi kullanımından vazgeçerek markayı sadece logonun temsil etmesi üzerine radikal bir karar aldı. Günümüzde Apple, Shell, Starbucks gibi global markalar logolarında marka ismine yer vermeden marka bilinirliğinin getirdiği güven ile bu tarz değişiklikler yapabiliyorlar.
Yalnızca sembolden oluşan bir logo tasarımın avantajı ise herhangi bir dile bağlı kalmadan kullanabilmek oluyor. Ek olarak avantajı ise insan beyni metinlerden çok resimlerle psikolojik bağ kurabilmesi daha yüksektir. Her marka Nike kadar büyük olmayabilir ama her marka Nike kadar kaliteli ve profesyonel logo tasarım çalışmasını hak ediyor.