Uluslar Arası Mevlana Barış Ödülleri Logo Tasarım Çalışması
Konya’da faaliyet göstermekte olan Mevlana Hoşgörü ve Kültür derneğinin projesi olan Uluslar Arası Mevlana Barış Ödülleri için hazırlamış olduğumuz logo tasarım çalışması. Projenin genel amacı uluslar arası anlamda önemli, saygın ve global başarı sağlamış insanlara ödül vermek ve sürekliliğini sağlamak üzere. Ülkemiz genelinde bir çok alanda bir çok ödül dağıtılmakta, bunlara örnek olarak kültür, sanat, sinema, tiyatro ve sayabileceğimiz bir çok alan dahil edilebilir. Bu tarz ödül gecelerine örnek olarak gösterilebilecek bir diğer proje diyebiliriz tek farkı ise bu projenin global olarak düzenlenme girişimi. Etkileşim anlamında da Konya’ya ve Türkiye’ye fayda sağlayacağını düşündüğüm bir girişim demeden edemeyeceğim.
Olay global manada gerçekleştiğinden dolayı, projeyi Cumhurbaşkanlığına kadar götürdüklerini ve bu oluşum için destek almaya çalıştıklarını biliyorum. Zaten böyle bir proje için o denli bir destek olması gerektiğini düşünüyorum. Logo tasarım çalışmasına başlamadan önce elimde olan tek brief ödül gecesi ismiydi. Sanırım bu isimde ortaya bir şeyler çıkartmak için yeterli oldu tasarım sürecinin nasıl işlediğine gelelim.
Logo Tasarım Hikayesi ve Tasarım Süreci
Yukarıda da belirttiğim gibi Uluslar Arası Mevlana Barış Ödülleri logo tasarım çalışmasına başladığımda elimde yeterli olabilecek bir brief yoktu. Zaten yaptığımız işte genel olarak bu ya, bir şeylere anlam yüklemek ve onu satmak. Ona yüklemiş olduğumuz anlamla daha anlaşılabilir kılmak. Başarılı logo tasarımı yapabilmekte bu beceriyi kullanabilme yetisi ile alakalı diye düşünüyorum. Bu proje için kısa süre içerisinde 2 farklı logo tasarım çalışması hazırladım. Bu çalışmayı beğenmeme rağmen ekip içerisinde bir arkadaştan gelen olumsuz yorumdan dolayı sunmadık. Sunmuş olduğumuz diğer çalışmayı da seçici kurul farklı anlamlar yüklediler, hep biz yapacak değiliz ya! Göz bu gördüğü kadar göreceli olabiliyor, yapmış olduğumuz işin en sıkıcı tarafı da bu olsa gerek.
Sırf bu sebepten dolayı bazen yanlış işimi yapıyorum diye sormadan da edemiyorum kendime. Hani bir front end developer yada back end developer olsam aynı insanlar kodlara bakarak o çok yazmışsın iyi olmuş der geçer diye düşünüyorum. Çünkü gerçekten bu alanda eğitim almış insanların bile yanlış söylemlerine şahit oluyorum. Gördüklerini yorumlama konusunda çelişkili söylemleri var, sonra olay saçma bir felsefeye bağlıyor benim gördüğüm şekil ile seninki aynı mı?. Bu nedenle bu çalışma ile aktarabileceklerim sanırım bu kadar, önemli olan size ve hitap etmiş olduğu genel kitleye ne çağrıştırdığı ve ne gördükleri. Bundan gerisi de bana göre fasa fiso. Bu arada bu çalışma dernek yöneticileri tarafından çok beğenildi ve her hangi bir revizeye tabii tutulmadan onay aldı. Daha önceden düzenlenen ödül gecesinin yerel olan versiyonu ile ilgili bu linkten bilgi alabilirsiniz.