Logo Tasarım Kuralları ve Yöntemleri

Logo tasarım kuralları adlı makalemizde beceri ve yaratıcı fikirlerden beslenen belirli tasarım kuralları içerisinden damıtılan zor bir süreci detaylı olarak ele aldık. Herkes logo tasarlayıp çizebilir ancak, logo tasarım sanatının tüm yönlerine hakim olması uzun zaman alacak bir durumdur ve uyması gereken başlıca önemli Logo Tasarım Kuralları vardır.  Tasarım sürecinde size fayda sağlayacak 10 tasarım ip ucu derledik.

Logo Tasarım Kuralları
Başarılı Logo Tasarımı Yapabilmenin 10 Adımı

Logo Tasarım Kuralları

Logo tasarım kuralları ve uygulanması gereken yöntemler bir şirketin markalaşma sürecindeki küçük bir alanı ama bu süreçteki önemli bir faktörü temsil etmektedir. Kafanızı kaldırın ve etrafınıza bakın yada bu yazıyı okumakta olduğunuz ekrana, logolar hayatımızın her alanında. Bize sürekli anlık temsil ettikleri oluşumu yada markayı hatırlatmaktalar. Ben logoları hep şu duruma benzetmişimdir, dünya üzerinde genel olarak isimler anne ve babalar tarafından evlatlarına verilir ve o çocuklar bir ömür boyunca o isimlerle hitap edilirler. İsimleri aynı kalır ama büyüdükçe görüntü olarak değişime uğrarlar.

Şirketler içinde bu durum aynı şekildedir, genel olarak isimler aynı kalır ama logo tasarımları büyük radikal değişiklikler olmadığı sürece eski formuna sadık kalarak değişime uğrar. Akıllıca tasarlanmış logo tasarımlarının bu tarz değişikliklere ihtiyacı yoktur, marka var olduğu sürece görsel yeterliliğini koruyabilir. Elimize kalem kağıt almadan, yada logo tasarım programlarını açmadan önce detaylı bir araştırma yapmak şarttır. Bu önemli adımla alakalı yardımcı olabilecek ip uçlarını bir araya getirdik.

1 – Rekabet Edeceğiniz Alanı Belirleyin

Logo tasarımı konusu ve eskiz çalışmaları tasarlamaya başlamadan önce hedef kitle ve kapsamlı pazar araştırması yapın. Çalışmaya başlamadan önce bu bilgiler için müşterinizden yardım alabilir ve size bilgi vermesini sağlayabilirsiniz. Pazardaki tüm rakip firmaların logolarını inceleyin. Yerel düşünce yerleşiminden kendinizi uzak tutun, yapacağınız her logo tasarımına global bir markaymış gibi yaklaşın.

2- Doğru Sorular İçin Doğru Cevaplar Hazırlayın

Marka oluşturma sürecinde strateji kavramı gün geçtikçe önemli bir yere sahip oluyor. Bu kavramı benimsemek ve Logo Tasarımı kuralları süreci dahilinde tutmak akıllıca olur. Oluşturacağımız yada yenileyeceğimiz marka için ne yapacağız? Vermek istediğimiz mesaj ne? Bunu nasıl yapacağız? Markamızı farklı yapan şey nedir? Marka nelere değer veriyor? bunların tamamını kapsayan ana soru ise markanın kişiliği nedir? Tasarıma bu soruların doğru cevapları ile başlamamız gerekiyor hem soruları anlamalıyız hemde cevaplarını veriyor olabilmemiz gerekir.

3- Logo Tasarımında Esnek Olun

Bir logo tasarım stratejisi oluşturduktan sonra işe başlamak için adım atmamız gerekir. Elimizdeki bilgilerle teoride oluşturduğumuz kavramlar stratejik fikirlerimizi destekliyor olabilir. Bu durum iş görselleştirme adımına geldiğinde yolunda gitmeyen şeylere neden olabilir, buna karşı hazırlıklı olun. Problemleri çözmek için kreatif çözümler üreterek esnek davranın. Soruna neden olan adımları gözden geçirin geriye dönük olarak sağlamasını yapın.

4 – Marka Mirasına Saygı Gösterin

Çalışmakta olduğunuz proje bir markanın yenilenme sürecini kapsıyorsa, o markanın sürdürmekte olduğu ve kullandığı görsel standartları belirli çerçevede koruyun. Örnek olarak kırmızı rengi Ülker Çikolatalı Gofretle bütünleşmiş bir renk. Yeni ambalaj tasarımlarında bu rengin sert biçimde değiştirilmesi ürünün pazardaki hakimiyetine etki edebilecek durumlara neden olur.

Böyle bir durumda egonuzu bir kenara bırakıp yaptığınız işe pozitif görsel değerler katmaya odaklanın.Aksi halde bu gibi durumlarda o marka ile arasında duygusal bağ kurmuş kitle tarafından olumsuz eleştirilere maruz kalabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz yeni logo çalışmasınında fiyasko ile sonuçlanmasına neden olabilir. Bu nedenle eğer sıfırdan bir logo tasarımı hazırlamıyorsanız bu maddeyi logo tasarım kuralları altında listelemek doğru olacaktır.

5 – Logo Marka Değildir

Anlamamız gereken diğer bir kavram ise logonun başlı başına marka olmadığı gerçeğidir. Logo markalaşma sürecinin tamamını kapsamayan ama önemli bir yere sahip olan gerekliliktir. İyi tasarlanmış logo tasarımları markalaşma sürecine olumlu olarak faydalar sağlamaktadır.Markanın bilinirliği, reklam mecralarının kullanım yoğunluluğu ile alakalıdır ve bu durum üzerinde belirleyici orana sahiptir.

6 – Yazı Tipi Seçimi Konusunda Dikkati Olun

Logo tasarım sürecinin önemli faktörlerinden biri ise doğru yazı tipini seçmek ve marka ile ilişkilendirebilmek. Dünyada en büyük ve tanınmış markalar sadece marka isimlerini yansıtan type tasarımlar kullanırlar. Sans serif tarzı karakterlerle hazırlanılmış logo typelar son yıllarda logo tasarımında yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu tarz type tasarımları kullanarak değişiklik yapan markalara örnek olarak, Microsoft, Google, Lenovo, MasterCard örneklerini verebiliriz.

Google markası 2015 yılına kadar uzun süredir kullanmakta olduğu serif tarzı yazı stilini daha net, çağdaş, modern görünüme sahip sans serif yazı tipine çevirdi.Logo tasarımlarınız da şık ve profesyonel duran bir yazı tipine ihtiyacınız varsa bu serif tarzı fontlardan yapılmış bir seçim olabilir. Logo tasarımı ve font seçimi yazımızı inceleyin. Doğru yazı tipi seçimide logo tasarım kuralları arasında önemli olan ilk 3 madden birisidir.

7 – Yazı Tiplerini Farklı Kılın

Logo tasarımında seçmiş olduğunuz yazı tiplerini kullandığınız font ailesindeki ham hali ile kullanmaktansa, logo tasarımı ile bütünleşebilecek dokunuşlar yaparak yazı tipine görsel müdahalelerde bulunun.Bu yöntemle alışılageldik type formlarının dışına çıkabilirsiniz. Kullanmakta olduğunuz yazı tipini logonuz için daha özgün bir hale getirebilirsiniz. Aklınızdan geçen var olan bir yazı karakteri ile basit bir logo tasarımı ise dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır.


– Bireysel harf tasarımı
– Karakter aralıkları
– Yazı tipinde olası simetri bozukluklarının giderilmesi
– Harf formları arasındaki bağlantıların yumuşatılması

8 – Özgün Yazı Tipi

Her zaman daha iyi bir seçim yöntemidir, markanızı temsil edecek yazı tipi şeklinin sıfırdan elle çizilerek hazırlanmasıdır. Bu duruma verilebilecek en iyi örnek Coca Cola’nın kullanmakta olduğu logotype diyebiliriz. Markaya yönelik özgün olarak çizilmiştir. Hazırlanan bu font tasarımını Coca Cola yüz yılı aşkın süredir kullanmaktadır, marka ile bütünleşmiş bu font öyle bir algıya sebep olmaktadır ki, aynı fontla farklı bir marka oluştursak bile bize yine Coca Cola’yı anımsatacaktır.

9 – Sade ve Basitlik Anlayışı

Logo tasarımların en iyilerine örnek olarak kullanılabilecek birkaç altın örnek bulmak mümkündür. İlk sırada dikkatimizi çekecek olan kural ve aralarında en önemli yere sahip basitlik anlayışı. Bu anlayışı şu şekilde dile getirebiliriz, çok güzel bir fikriniz var ve markanızı yansıtacak logonun bu fikir olduğunu düşünüyorsunuz. Peki bu tasarımı farklı uygulama alanlarında da hayal ettiniz mi? Web sitesinin footer kısmında nasıl gözükecek?

Mağazanızın önüne asacağınız tabelada nasıl duracak? Bu logo tasarımını sadece dijital ortamlarda mı kullanabileceksiniz? Sadeliği yakalamanın ve test etmenin en iyi yolu, hayal ettiğiniz logonun en basit formuna ulaşıncaya kadar tüm ögelerini anlamı bozulmayacak kadar çıkartmanız olacaktır. Elde ettiğiniz logo tasarımı formunun akılda kalıcılığını sorgulayın ve onu bir kaç basit metotla kağıda karalayabiliyor musunuz dikkat edin. Buradaki ana fikir ise daha basit bir logo tasarımı daha akılda kalıcı ve unutulmaz olacaktır.

10 – Doğru Renk Doğru Sonuç

Renkler bizim dünyayı daha iyi algılayabilmemizi sağlayan somut kavramlardır. Sembol tabanlı yada yazı tabanlı hazırladığınız logolar için kullanacağınız renkler bir markanın kurum kimliğine doğrudan etki edecek faktördür. Renk seçiminde, renklerin temsil ettikleri anlamlar hakkında fikir sahibi olmalıyız. Çağrışım yaptıkları duygu ve hisleri inceleyin, büyük markaların kullandıkları ve sektörü temsil eden renklerin analizlerini gerçekleştirin. Başarılı ve profesyonel çalışmalar elde edebilmek için hazırladığımız logo tasarım kuralları yazımızdaki yöntemleri uygulamanız çalışmanızın başarılı olmasını sağlayacaktır.

Daha fazla bilgi edinmek için Logo Tasarımı ve Renk Seçimi adlı yazımızı okuyabilirsiniz. Hazırladığımız Logo Tasarım Kuralları makalesi ile markanız için yaptıracağınız logo tasarımında daha etkili ve akılda kalıcı yöntemleri uygulayabilir yada yaptırabilirsiniz. Ranker.com‘da bulunan en iyi 50 marka  logosunu inceleyin.