Logo tasarımı kullanılan tasarım tekniklerinden ve kurallardan dolayı, tanımlamayı kolaylaştırmak için kategorilere ayrılır ve isimlendirilir. Bu nedenle Logo ve Logotype farklı tasarım teknikleri ve çizimlerine verilen isimdir. Logo ve logotype arasındaki farklar nedir? Bunların arasındaki ayrışan özelliklere göz atalım. İlk olarak logo, kısaca marka ve kurumu temsil edecek görsel içeriğe sahip simge, sembol, ikon ve resimsel ögelerin tamamına denmektedir. Logotype ise yanında simge yada semboller içermeyen, direkt marka adını yansıtmaya yönelik hazırlanmış harf, rakam, ve yazı tipi tasarımına denmektedir.

Aynı zamanda özgün, farklı ve farklılık uyandırabilecek görsel algıyı da içerisinde taşımaktadır. Aksi halde sıradan bir type görünümü ile oluşturulmuş marka ismi olmaktadır. Günümüzdeki büyük markaları incelediğimizde Logonun kullanım oranının logotype tasarımına oranla daha yüksek olduğunu görürüz. Global anlamda büyük ve yeterince tanınmış olan firmalar logo tasarımlarında yer alan type kısmını da çıkarttığına şahit oluyoruz. Örnek olarak Apple, Shell, Starbucks, Nike markalarını inceleyebilirsiniz.

Logo ve Logotype Arasındaki Farklar
Logo ve Logotype Arasındaki Farklar

Logo ve Logotype Arasındaki Farklar Nelerdir?

Global anlamda markalaşma sürecini ileri düzeye çıkartmış markalar logolarında type kısmını tamamen kaldırdıklarına şahit oluyoruz. Bu duruma en iyi örnek Apple ve Nike firmasını örnek verebiliriz. Eğer markanızı temsil etmekte olan görsel iletişim aracından logotype’ı seçmiş iseniz böyle bir kullanım sergileme imkanınız olmayacaktır. Bahsetmiş olduğumuz her iki kullanımda markayı ve kurumu temsil etmeye yönelik tasarlanmaktadır. Logo ve Logotype arasındaki genel farklılıkları şu şekilde sıralayabiliriz.

Logotype Örnekleri
Logotype Örnekleri

1- Kullanım Esneklikleri

● Logo tek başına kullanılabilir yapıdadır, gerekli durumlarda marka ismine gerek duymadan da istenilen her alanda kullanılabilir.
● Logotype marka ismini içerisinde barındırdığı için parçalanamaz bir yapıya sahiptir.

● Logo, markayı marka ismi de olmadan temsil etme gücüne sahiptir ve hedef kitle üzerinde bu şekilde algılanır.
● Logotype bir alfabeye bağlı kalarak hazırlanılmış ise okunma kolaylığı sadece o alfabeyi bilen kitle tarafından gerçekleştirilebilir.

● Tasarlanan logodaki mesaj doğru verildiği taktirde, logoyu gören kişi markanın faaliyet göstermiş olduğu sektörle alakalı çağrışım yapabilir.
● Logotype da sadece marka ismi yer almasından dolayı gören kişi sadece marka ismini görecektir.

2- Avantajları Dezavantajları

● Logo tek başına ait olduğu markayı temsil edebilir, marka ismine ihtiyaç duymaz.
● Logotype sadece marka isminden meydana gelir.

● Logo yapısı gereği ve profesyonel tasarlanması durumunda görsel mesaj verebilir.
● Logotype da bu durum karışıklığa neden olacağından dolayı marka isminin okunmasını güçleştirebilir.

● Logo marka için hazırlanmış görsel ifadeyi ön planda taşır.
● Logotype marka ismini taşır ve daha ön planda tutar.

● Logo kullanım alanlarına göre küçülse de anlam kaybına uğramaz, taşıdığı mesajı iletmeye devam eder.
● Logotype marka isminin uzun olması durumunda fazla küçültüldüğünde okunma problemlerine neden olabilir. Grafik tasarım açısından konumlandırma problemleri yaşatabilir.

● Logolar icon görünümüne uygulanıp, favicon, mobil uygulama iconu veya normal uygulama simgesi halini alabilir.
● Logotype formunu bozmadan yukarıda bahsetmiş olduğum icon görünümlerine dönüştürülemez.

Logo ve Logotype Arasındaki Farklar farklar kısaca yukarıda listelemiş olduğumuz maddelerdir.

Logo Örnekleri
Logo Örnekleri

Hangi Tasarımı Kullanacağınıza Nasıl Karar Vereceksiniz?

Her iki tasarım yöntemi de markanızı temsil etmek için hazırlanır, bunların arasında kötü veya iyi olan bir seçim yoktur, bunların kötü olmasına neden olan yapılan hatalı tasarımdır. Postashi.com üzerinde gelir seviyesi en yüksek şirketler ve kullandıkları logolar listelenmiş. Hangi tasarım tipini kullanacağınıza, yukarıda listelemiş olduğum maddeleri değerlendirerek karar verebilirsiniz. Logo Tasarımı ve Renk Seçimi adlı yazımızı da göz atın.

Sonuç ve Özet

Günümüzde global ve kurumsallaşma sürecini profesyonel düzeyde tamamlamış ve devam ettiren markaları incelediğimizde her iki tasarım türünün de kullanıldığını gözlemleyebiliriz. Logonun da logotype tasarımınında yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi kullanım yöntemlerine göre artıları ve eksileri bulunmaktadır. Hangi türü kullanacağınıza oluşturacağınız kurumsal iletişim süreci ve markalaşma adımlarınızı göz önünde bulundurup, insanların aklında görsel olarak nasıl kalmak istediğiniz belirleyecek.
Büyük uluslar arası ve tanınırlığını yeterine tamamlamış projeler ve şirketlerin kullandıkları logo tasarımlarında marka isminin zamanla kaldırıldığını gözlemleyebilirsiniz.

Çünkü insanların görsel hafızalarında kalmak bir marka isminin okunup hatırlanmasıdnan daha kolaydır. Marka ismini logolarından çıkaran markalara vereceğimiz örnekler ise; Apple, Shell, Starbucks markalarını sıralayabiliriz. Bu üç markanın logo tasarımı şu anda aklınızda canlanmış olabilir ama kullandıkları fontu, yazı tipini, tipografi türünü bunun kalınlığını veya inceliğini hatırlamanız neredeyse olanaksız yada zorlayıcı olabilir.