Kurumsal Kimlik Nedir? Nelerden Oluşur?
Kurumsal kimlik nedir sorunun cevabı, bir kurumun kendini sektörü ile ilgili hedef kitlesini tanımlamak için kurum ve kuruluş içerisinde ve dışarısında tanımlamış olduğu unsurların tamamına verilen isimdir. Bu unsurlar kurum ve kuruluşta çalışanların davranışlarından, kuruluşun iletişim biçimini, felsefesini ve vizyonunu oluşturur. Ayrıca kurum ve kuruluşa hazırlanmış olacak görsel standartlar ile desteklenir. Bu görsel standartların amaçladığı hedefler şunlardır. Söz konusu olan markanın kurumsal duruşunu ve imajını belirlemekle beraber olup. Hedef kitle ve kamu üzerinde prestijli algılanmayı, rakip kuruluşlara göre konum ve tanınırlığı ve algıyı kolaylaştırmayı hedeflemektedir.
Bir markanın kurumsal kimlik oluşturma sürecinde ele alınan başlıca kurallar vardır. Bunlardan ilki kurumsal kimlik oluşturma süreci ve iletişim standartları ile başlar. Kurumsal kimlik oluşturmakta ana amaç ise markanın aynı sektörde yer alan diğer rakip kurum ve kuruluşlardan farklılaşmasını hedeflemek üzeredir. Aynı zamanda markanın duruşunu ve görsel yüzünü temsil edeceğinden dolayı müşteri ve marka ilişkisini kurmakta büyük rol oynamaktadır. Bu çalışmaların tamamına Kurumsal kimlik tasarım ve iletişim standartları çalışması ile başlanılabilir ve başarılabilir. Kurumsal kimlik marka ve kurum için ilerleyen zamanları da göz önünde bulundurarak sağlam ve doğru bir yatırımı ifadede etmektedir.
Aynı zamanda kurumsal Kimlik bir marka veya kurumun global olarak kendini gösterme biçimine verilen isimdir. Kurum kimliği marka ve oluşumun faaliyet göstermekte olduğu alanda duruşunu sergilemektedir. Bu duruşu markanın kurum içi ve dışı iletişimin belirlemektedir. Markanın var oluşunun hikayesini ve hedef kitlesi ile arasında köprü görevi görmesini de sağlamaktadır. Kurumsal kimlik nedir sorusunu bu şekilde cevaplamış olduk. Detaylı olarak ele alırsak eğer aşağıda yer alan diğer yazı bölümlerine göz atabilirsiniz.
Makale İçerikleri
Kurumsal Kimlik Neden Önemlidir?
Kurumsal kimlik tasarımı ve iletişim standartlarının belirlenmesi bir marka için neden önemlidir ve bu önem sırası ne şekilde ilerliyor göz atalım.
- Kurumsal kimlik markanın global olarak görünen yüzünü yansıtmaktadır.
- Markanın imajını ve duruşunu sergilemektedir.
- Şirket içinde ve dışında iletişim standartlarının belirlenmesini sağlar.
- Pazarlama faaliyetlerinde pozitif getirisi olmaktadır.
- Bir kurumun markalaşma sürecinde olumlu ve büyük önem taşımaktadır.
- Markanın kim olduğu, ne yaptığı ve bu hizmeti nasıl yapıp ya da verdiğinin anlatmasında kolaylıklar sağlamaktadır.
- Markanın ana ve kuruluş felsefesini yansıtır.
Kurumsal Kimlik Çalışması Nelerden Oluşur?
Kurumsal kimlik tasarımı kurum veya marka için akla gelebilecek her şeyin o markanın felsefesi ile bütünleşerek görsel bir standartla somutlaştırılmış halidir, kurumsal kimlik çalışmasını sadece antetli kağıt ve kartvizit tasarımı olarak ele almak konunun hem yanlış anlaşıldığı hem de yanlış adlandırıldığı anlamına gelir. Kurumsal kimlik çalışması alakalı marka için hazırlanılmış bir kurum kimliği standartları kılavuzu ile sunulur, bu kurumsal kimlik standartları içerisinde neler yer alır ve neler olmalıdır gelin göz atalım.
01 – Logo Kullanımı ve Renk Standartları
Markaya ait tasarlanmış logo, logotype’ın kullanım ve renk standartlarının yer aldığı bölümdür. Renkler, kültür ve dilin ötesine geçen bir yanıt oluştururlar. Renklerin kullanımındaki süreklilik sayesinde markanın hem faaliyet gösterdiği ülkede hem de ticaret yaptığı farklı coğrafyalara benimsetmek açısından çok önemli bir faktördür. Markaya ait logonun baskı ve dijital ortamlarda kullanılmak üzere pantone, cmyk, rgb, hex, ayrıca maliyetli baskı işlerinde tasarruf sağlamak amacı ile siyah ve beyaz renk versiyonları olmalıdır.
Ayrıca logonun kontrast renk versiyonları da yer almalıdır bu sayede kullanılacak koyu renkli zeminler üzerinde logonun keskinliği kaybolmamış olur. Markaya ait diğer şubeler veya farklı ülkelerde olabilecek faaliyetler durumunda bu kılavuzda yer alan standartlara sadık kalarak kurumsal kimlik bütünlüğünü korumanın ilk adımını atmış oluruz. Logo kullanım standartları içerisinde logonun nasıl kullanılacağı ve varyasyonları örnek olarak bulunmalıdır. Kullanılan logo her alanda sorunsuz uygulanabilir ve işlevsel olmalıdır. Ayrıca önemli bir kritere sahip olan logo tasarım, markanın yüzünü de ifade edebilen bir tasarıma sahip olmalıdır. Logo tasarımında yapılan hatalar adlı yazımızda bu konuda nelere dikkat etmeniz gerekiyor bilgi sahibi olabilirsiniz.
02 – Yazı Karakterleri ve Font Ailesi
Kurum içi ve dışı yazışmalarda, kullanılan evrak tasarımlarında ve görsel iletişimin sağlandığı her alanda markaya ait oluşturulmuş kurumsal kimlik tasarımı içerisinde yer alması gereken önemli unsurlardan birisidir. Hazırlanılan bu font ailesi okunabilir, sade, aynı zamanda marka ile bütünleşebilen stile sahip olmalıdır comic sans criminal adlı siteyi inceleyerek bu konun gerçekten önem teşkil ettiğini gözlerinizle görebilirsiniz. Markaya yönelik oluşturulmuş font ailesinde olması gereken font sitilleri şu tiplerden oluşmaktadır.
Marka için seçilen yazı tipi hafif ve ferah bir duygu oluşturmalıdır, yazının satırları arasında gerekli boşlukların olması gerekmektedir, ne çok yakın nede birbirlerinden çok uzakta durulmamalı. Paragraflar arasında 1 satır boşluk bulunması gerekmektedir bu sayede yazı daha iyi görünür ve okunması daha kolay olur. Bullet noktalar kullanırken tutarlı olun, kısa ve basit kullanımı tercih edin eğer birden fazla satıra ihtiyaç duyursanız satırların aynı hizada olmasına dikkat edin.
Normal Tip: Yazışmalarda, açıklamalarda, iletişim bilgilerinde, kullanılacak metin karakteridir.
Yarı Kalın Tip:Ara ve alt başlıklarda kullanılmak üzere ara başlıklarda kullanılacak metin karakteridir.
Kalın Tip: Başlıklarda ve vurgu yapılması gereken yerlerde kullanılacak metin karakteridir.
İtalik: İmza, dipnot ve kısa açıklamalarda metin karakteridir.
03 – Kurumsal Kimlik Tasarım Materyalleri
Kurumsal kimlik tasarımında standart olarak görünen, az maliyetli olarak tabir edebileceğimiz içeriklerden oluşan küçük ve orta ölçekli firmalar tarafında kullanılan materyallerden oluşmaktadır. Bu evrak tasarımları kurumun faaliyet gösterdiği sektöre göre değişiklik gösterebilir.
- Kartvizit
Bütün dünyada kullanılacak şekilde global ölçü standartlarına uygun, markanın iletişim bilgilerini açık şekilde iletilmesini sağlayan fonksiyonel malzemedir. Logo sol üst köşede, personele ait kartvizit ise personel bilgileri sağ orta bölümde, iletişim bilgileri ise alt bölümde yer almaktadır. Kartvizitin standart ölçüsü 85 mm genişliğinde 55 mm yüksekliğine sahiptir. İsteğe ve duruma göre dikey olarak kullanılabilir. Kullanılan kağıdın kalınlığı ve gramajı diğer evraklarla uyum içerisinde olmalıdır.
- Antetli Kağıt
21 cm genişliğinde ve 29.7 cm yüksekliğinde global ölçü standartlarında markanın logosunun ve iletişim bilgilerinin yer aldığı iletişim amaçlı hazırlanılan fonksiyonel malzemedir. Genel olarak logonun kullanım alanı orta ve sağ köşeye konumlandırılır, iletişim bilgileri de aynı şekilde. Bu durumun nedeni ise antetli kağıtlar klasör içerisine konulduğu anda logo ve iletişim bilgisinin sol tarafta zor gözükmesine neden olduğu içindir. Antetli kağıt tasarım ile alakalı makalemize göz atabilirsiniz.
- Devam Kağıdı
Devam kağıdı profesyonel imaj oluşturan fonksiyonel bir kurumsal iletişim malzemesidir, antetli kağıttan tek farkı ise devam kağıdında iletişim bilgileri yer almaz. Kullanılan antetli kağıdının arkasından ikinci veya üçüncü sayfaları yani devam eden metinleri veya içerikler bu kağıda yazılır. Ölçü, renk ve kağıt özellikleri antetli kağıtla birebir aynı şekildedir.
- Diplomat Zarf
Kurum kimliği içerisinde yer alan şirket içi ve şirket dışı yazışmalarda kullanılan zarf türüdür farklı ebatları olmasına rağmen genellikle 11 cm yüksekliğinde ve 24 cm genişliğinde olur. Diplomat zarf türleri pencereli, penceresiz olarak ikiye ayrılmaktadır. Logo zarfın sol üst köşesinde yer alır iletişim bilgileri sol alt köşeden 1.5 cm yukarıda başlar.
- Sunum Dosyası
Sunum dosyası profesyonel imaj oluşturan fonksiyonel malzemedir. Standart dosya ölçüsü 440 mm genişliğe 310 mm yüksekliğe sahiptir. Sunum dosyasının iç yüzüne ve dış yüzüne baskı uygulanabilmektedir. Dosyanın ön yüzünde marka logosu arka bölümde ise iletişim bilgileri yer almaktadır. Markanın ihtiyacına ve farklılık isteme durumuna göre özel bıçak tasarımları yapılabilme imkanı sağlamaktadır. İç yüzünde kartvizit, cd tutacağı ve kalemlik gibi bölümlerde eklenebilmektedir.
04 – Kurumsal Kimlikte Olması Gereken Resmi Evraklar
Kurumsal kimlik tasarım çalışması için marka ve kuruma yönelik hazırlanacak resmi geçerliliği olan evrak listesi ve özellikleri de aşağıda yer aldığı gibidir.
- Fatura
Profesyonel imaj oluşturan resmi evraktır, marka logosu faturanın sağ üst köşesinde iletişim ve diğer bilgiler altında yer almaktadır. Kurumun ihtiyacına göre irsaliyeli olarak da tasarlanır. Ölçüleri kullanım alanlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Sürekli form olarak kullanılan faturalar baskı yapan yazıcıların kullandığı kağıdın ölçüsü ile aynı olmak zorundadır. Renkli lazer yazıcılarda kullanılan faturalar ise a4 kağıdı ölçüsündedir ve otokopilidir.
- Sevk İrsaliyesi
Sevk irsaliyesi profesyonel imaj oluşturan fonksiyonel resmi evrak malzemesidir. Marka logosu irsaliyede sağ bölümde iletişim ve resmi bilgiler hemen altında, sol köşede yazışma bilgileri ve diğer resmi bilgiler ise orta bölümde yer almaktadır. Sevk irsaliyesi dört ana başlıktan oluşmaktadır, bunlar açıklama, miktar, birim, ambalaj durumu olarak ayrılır. Sevk irsaliyesinin alt bölümünde ise teslim alan ve teslim eden kişiler ve tarih bilgileri yer almaktadır. Markanın faaliyet gösterdiği sektöre göre fatura tasarımları irsaliyeli olarak bir arada yer alabilir.
- Tahsilat Makbuzu
Tahsilat makbuzu ve nakit tahsilat makbuzu olarak kullanılan resmi evrak türleridir. Genel yerleşim standartlarına tüm evraklarda olduğu gibi bu evrak tasarımlarında da aynı olmalıdır ebat olarak genellikle a5 ölçüsünde kullanılmaktadır.
- Gider Pusulası
Gider pusulası firma ve kurumların vergilendiremediği giderlerin kaydını resmi olarak tutmaya yarayan formlardır. Örnek olarak vergi yükümlülüğü bulunmayan şahıslarla yapılan ticaret veya hizmetin kaydını tutmak amacı ile kullanılmaktadır.
- Masraf Belgelendirme Formu
Bu evraklar kurum içi harcamaların resmi olarak tutulmasını sağlayan form tasarımlarıdır. Genel olarak A5 ölçülerinde otokopili olarak kullanılmaktadır. Form içeriği yapılan masrafın detayı, tarih, belgeyi düzenleyenin adı, soyadı ve imzasının yer aldığı bölümlerden oluşmaktadır. Şirket info bilgisi sol üst bölümde yer almaktadır.
- Çek Bordrosu
Çek bordrosu tasarımı standart içeriğe sahip olup çek tarihlerini yazılı olarak tutmak isteyen kurumlar tarafından kullanılmaktadır.
- Kaşe
Kaşe tasarımları marka ve kurumların imza olarak kullandıkları ve onayladıkları anlamını taşıyan mühür türleridir. Kaşe tasarımları kullanılacakları alanlara göre farklı ölçülerde ve içeriklere sahip olarak tasarlanırlar. Markanın resmi evraklarda yasal olarak kullandıkları kaşe tasarımlarında firma ismi, iletişim bilgileri, vergi kimlik bilgileri yer almaktadır. Kurumsal kimlik tasarımı ile bütünlük sağlaması açısından logo tasarımı renkli olarak kullanılabilmektedir.
05 – Kurumsal Kimlik Opsiyonel Tasarım İçerikleri
Marka ve kurumun ihtiyaç duyabileceği 3. opsiyonel içerik listesi aşağıdaki gibidir. Opsiyonel olma sebebi tamamen faaliyet gösterilen sektörün gereklilikleri ile belirlenebilmektedir. Örnek olarak bir hukuk bürosu için tulum tasarımı ihtiyaç listesi içerisinde değildir diyebiliriz.
Ulusal ölçekte olmayan kurumların üzerinde durmadığı ve atladığı bir konu var. Şu ana kadar kurumsal kimlik tasarımını 3 farklı bölümde ele almış durumdayız. Olması gereken standart ise bunların bir paket ve kit halinde tasarlanmasıdır. Bu sebeple zamanla doğan ihtiyaçların tasarım çizgisinin bozulmasına neden olan birçok faktörün önüne geçilmiş olur. Bu üç başlık bir firmanın kurumsal olmasını da sağlayamaz. Bunlar markanın dış görünümünü belirleyebilmek ve konumlandırabilmek için kullanılır. Kurumsal kimlik bir şirketin kurum içi ve dışı iletişim biçimlerinin tamamına verilen bir isim ve standarttır.