Freelance Tasarımcı Olarak Çalışma Yöntemleri Nelerdir?
Freelance tasarımcı çalışma yöntemli hizmeti vererek çalışmayımı düşünüyorsunuz? Yetenekli olduğunuz alan grafik tasarımı ve bağımsız olarak bir çalışma yöntemimi seçmek istiyorsunuz? Eğer böyle bir karar aldıysanız yada ek gelir olması için bu şekilde çalışmak istiyorsanız, kolları sıvamadan önce size faydası dokunabilecek araştırmalara göz atın.
Freelance Tasarımcı Kavramı Nedir?
İlk olarak grafik tasarımcının görevi, ortaya konulmuş hedef projenin amaçlanan mesajını, görsel olarak bir kitleye etkili biçimde iletmeye çalışmasıdır. Grafik tasarımcıların sıkça üzerinde çalıştıkları tipik projeler genel olarak şunlardır; logo tasarımı, web tasarımı, uygulama tasarımı, dergi tasarımı, katalog tasarımı, kurumsal kimlik tasarımı, broşürler, el ilanları, kitap ve kitapçıklar, ambalaj tasarımları ve günümüzde büyük bir öneme sahip sosyal medya içeriklerinin tasarımlarıdır.
Aynı zamanda grafik tasarımcılar Adobe Muse programı ile basit web sitelerinide yayınlayabilecek durumda hazırlayabilirler. İşte bunların tamamını uzaktan, proje bazlı belirli bir deadline’a uyarak çalışan tasarımcılara freelance tasarımcı diyoruz.
1 – Başarılı Olduğunuz Alanları Belirleyin
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz çalışma alanları kendi içinde ayrı, ayrı deneyime sahip olunmasını gerektirmektedir. Bu sebepten dolayı kendinizi başarılı gördüğünüz alanda yada geliştirmek istediğiniz alana yönlenin. Her alanda yeterli olmayan tasarımlar yapmaktansa bir kaç alanda başarılı ve ses getirebilecek grafik tasarımlar yapmak uzun vadede size pozitif olarak geri dönüş sağlayacaktır. Buradaki ana mantık az ama öz olanı yapın. Bir kaç alanda derece yapabilmek ve güzel işler çıkartabilmek sizin açınızdan çok önemlidir.
Her alanda başarılı olmaya çalışmaktansa, kendinizi başarılı gördüğünüz veya geliştirmek istediğiniz grafik tasarım alanlarında çalışmalar hazırlayın.
2 – Nereden, Nasıl Başlamalıyım?
Günümüzde iş bitirme yada referans bir işe başlamak veya alabilmek için gereklilik durumuna dönmüştür. Bu sebepten dolayı size müşteri olabilecek insanlara daha önce yapmış olduğunuz çalışmaları sergileyebileceğiniz bir portfolyoya sahip olmalısınız. Eğer elinizde sonlandırabildiğiniz bir işe sahip değilseniz ve bolca vaktiniz varsa size tavsiyem etrafınızda gördüğünüz her hangi birşeyi yeniden tasarlayın.
Buna örnek olarak Macos X’in kullanıcı arayüzü, Elle dergisi yada Türkiye’de ki şehirlerin isimlerine yönelik logo tasarımları olabilir. Yeniden tasarlayacağınız çalışmaların ilgi alanınızla alakalı olmasına dikkat edin. Freelance çalışma hayatında firmalar yada kişiler hangi okuldan ne derece ile mezun olduğunuzla hiç mi hiç ilgilenmezler, onlar için önemli olan sizin neyi ne kadar fiyata yapıyor oluşunuz ve tasarımı ne kadar kaliteli yaptığınızdır.
Çalışmalarınızı günümüzde grafik tasarımcılar arasında popüler ve ücretsiz bir platform olan Behance, Dribbble üzerinden yada Themeforest’da satılan WordPress portfolyo temalarından bir tanesini satın alarak çalışmalarınızı kendi siteniz üzerinden yayınlamayı deneyebilirsiniz. Bu adımları yaptıktan sonra size müşteri olabilecek kişi yada kurumlara çalışmalarınızı rahatlıkla sunabilirsiniz.
3 – Kendinizi Geliştirebileceğiniz Yöntemler
Grafik tasarımı denilince akla gelecek ilk şey muhtemelen Adobe ve ürünleridir. Adobe grafik tasarım programları önceden versiyon olarak paket hali de satılırdı ama uzun bir süredir bu anlayışı geride bırakarak aylık ödeme yöntemi ile cloud sisteme geçtiler. Buda demek oluyor ki kullandığınız programlar anlık olarak güncelleniyor ve anlık olarak yenilikler geliyor.
Bu yenilikleri en iyi takip edebileceğiniz yer bir Adobe çalışanı olan Therry White‘ın Youtube kanalıdır. Kendisi neredeyse güncelleme gelmeden güncelleme ile alakalı videolar çekerek paylaşıyor. Günümüzde sen neredeysen bilgi orada, büyük bilgi kaynağı olan Lynda ve Udemy üzerinden bir çok ders ve yöntemi de erişim sağlayabilirsiniz. Deneyim kazanmak istediğiniz alanlarla alakalı çok fazla video eğitim dersleri bulunmaktadır. Freelance tasarımcı olarak çalışma yöntemleri için yeterince mesleki deneyiminiz yoksa yukarıda verdiğimiz eğitim siteleri üzerinden kendinizi geliştirebilir ve deneyim sahibi olabilirsiniz.
4 – Nasıl Freelance Tasarım İşi Bulabilirim?
İşin en çetrefilli ve en güzel tarafı da bu, hem kendi ofisinden yada evinden bir pazarlamacıya ihtiyaç duymadan çalışacaksın, hemde kendine bağlı olarak bütün dünyaya çalışabilme imkanın olacak. Yani sınırları kendiniz belirliyorsunuz. Freelance grafiker olarak tasarım üzerine iş bulabilmek için size önerebileceğim bir çok site var bunlardan ilki Upwork, sitenin çalışma mantığı freelance çalışanlarla ihtiyaç sahiplerini buluşturmaya yönelik.
Sistem sizin saatlik ücretinize göre fiyat veriyor. Siteye kayıt olup ilgi alanlarınızı belirleyin ardından sizinle alakalı genel bilgileri ve profilinizi oluşturun. Bunları tamamladıktan sonra onay için beklemek zorundasınız. 24 saat içinde profiliniz uygun görüldüğü taktirde onay alıyor. Profiliniz onaylandıktan sonra size uygun olarak işleri listelemeye başlıyor. Size uygun olan işler arasında ihtiyaç sahibi ile iletişime geçerek belirlediğiniz saatlik çalışma ücreti üzerinden anlaşıyorsunuz.
Bu sisteme benzer bir diğer iş bulma olanak ise freelancer.com çalışma mantıkları bir birlerine çok benziyor. Ayrıca dribble, behance, awwwards üzerinde dünya genelinde bir çok ajansın iş ilanları bulunuyor. Bunların arasından freelance çözümler arayanlarla iletişime geçebilirsiniz. Türkiye üzerinden verebileceğim örneklerde var ama üzülmenizi istemediğim ve hevesinizin kırılmaması için paylaşmıyorum.
Freelance Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler İlk ve en önemli dikkat etmeniz gereken durum bu olsa gerek, aldığınız işin deadline süresin uymak, mümkün mertebe hiç bir şekilde bu süreyi aşmayın. Briefi düzgün ve tam almak, hazırlayacağınız çalışma ile ilgili tam olarak istenilen şeyi eksiksiz bir biçimde anlamanız gerekiyor, aksi halde ortaya felaket bir senaryo çıkabilir
. Müşteri beni bir daha nereden bulur mantığı güderek çalıntı veya hazır çalışmalar yapmayın olabildiğince özgün çalışmalarınız olsun. Eğer sürekli olarak freelance çalışmak istiyorsanız aylık kazancınızın %25 – %30 kadarını birikim hesabında tutun, 6. ayda çok fazla para kazanıp 8. ayda bu durum tam tersine dönebilme olasılığını göz ardı etmeyin.