Ambalaj Tasarım Süreci
Ambalaj Tasarım ince işçilik isteyen ve içerisinde bir çok önemli etkeni barındıran bir tasarım dalıdır. Hazırladığım bu tasarım çalışmaları Demir Polat şirketler grubunun Realife markası için yaptım. Realife markası Tubitak’la beraber geliştirdikleri diyabetik ve diyet un üretimi yapmaktadır. Bu ürünlerin raflarda dikkat çekici ve farkındalık uyandırabilecek aynı zamanda müşterilerin ilgisini çekebilecek ambalaj tasarımlarına ihtiyacı vardı. Daha önceki paylaştığım işler arasında Realife markası için hazırladığımız logo tasarımı ile alakalı tasarım çalışmasını ve tasarım sürecini paylaşmıştım.
Benzer tasarım süreçleri ürün ambalajını da hazırlarken işlemiş bulundum. Ürüne Türkiye üzerinde rakip olarak gösterilecek çok fazla bir kurum veya kuruluşu bulunmamakta. Bu sebepten dolayı yapmış olduğumuz pazar araştırmasında dikkat etmemiz gereken ve ürünlerin rakiplerden farklı olmasını sağlayacak kriterlerimiz bulunmamaktaydı. Yani bu anlamda olduğunca özgür çalışma şartlarına sahiptim. İlk etapta üç farklı kategoride piyasaya çıkacak ürünlerin tasarımı yapılması gerekiyordu. Bunlar; Diyabetik un, Tarçınlı Diyabetik Un ve Diyet Undur. Bu ürünlerin üç farklı boyut ve ağırlıkta satışı yapılacaktı 2 kg, 1 kg ve 500 gr. yapmamız gereken bir ürüne üç farklı ebatta tasarım hazırlamaktı.
Ambalaj Tasarımında Uyduğumuz Kurallar
Ambalaj tasarımları bir ürünün kimliğini yansıttığından dolayı müşteri ile marka arasında önemli bir etkiye ve role sahiptir. Her şeyden önce ürünün hedef kitleyi etkileyebilmesi için satışı artırabilecek ve ürün kimliğini ortaya koyabilecek görsellikte tasarımlar hazırlamamız gerekiyordu. Çalışmalarımızı ilk etapta bu doğrultuda hazırladık. Kullandığımız fontlar ve renkler ile ambalaj tasarımlarının görsel albenisini artırarak göze hoş gelmesini sağladık. Bu sayede doğrudan satışa direkt olarak etki edebileceğini düşünüyoruz. Ürünün içerisinde muhafaza edildiği madde ise karton veya kağıt değil, hem ürünün güzel gözükmesini sağlayacak hemde daha iyi muhafaza edecek plastik ve kağıt karışımı bir materyaldir. 2 kg olan ebatta ise karton ambalaj kullandık. Tasarımlarda kullandığımız renkler ürünlerin ait oldukları kategorilerle ilişkilendirilerek yapılan seçimler oldu.